Lunárny kalendár je založený na mesačných cykloch fáz Mesiaca. Namiesto slnečného roka, ako je to v bežne používanom gregoriánskom kalendári, sa v lunárnom kalendári používa synodický mesiac, ktorý má približne 29,53 dňa. To je čas, ktorý Mesiac potrebuje na to, aby prešiel celým cyklom fáz, od novu po opätovný nov.

Niekoľko kľúčových informácií o lunárnych kalendároch:

Fázy Mesiaca

Mesiac prechádza pravidelným cyklom fáz, ktorý sa opakuje v priemere každých 29,53 dňa:

  • Nov 🌑 – osvetlená strana Mesiaca je odvrátená od Zeme, takže sa nám zdá tmavý.
  • Dorastajúci polmesiac 🌒 – začíname vidieť kúsok osvetlenej strany Mesiaca. Narastá do väčšieho polmesiaca v priebehu približne 7-8 dní.
  • Prvá štvrtina 🌓 – vidíme polovicu osvetlenej strany Mesiaca.
  • Dorastajúci mesiac 🌔 – vidíme viac ako polovicu osvetlenej strany Mesiaca, ktorá sa počas nasledujúcich 7-8 dní stále zväčšuje.
  • Spln 🌕 – zo Zeme je viditeľná celá osvetlená strana Mesiaca.
  • Ubúdajúci mesiac 🌖 – osvetlená časť sa počas nasledujúcich 7-8 dní každú noc zmenšuje.
  • Tretia štvrtina 🌗 – opäť je viditeľná polovica osvetlenej strany.
  • Ubúdajúci polmesiac 🌘 – osvetlená časť sa počas 7-8 dní opäť zmenšuje.
  • Potom sa cyklus od novu Mesiaca opäť opakuje.

História a kultúra

Lunárne kalendáre sa používajú už tisíce rokov v mnohých kultúrach na celom svete. Niektoré príklady:

  • Čínsky kalendár je predovšetkým lunárny kalendár, hoci časom sa k nemu pridali aj slnečné vplyvy. Každý mesiac sa začína buď novom, alebo splnom.
  • Islamský kalendár je výlučne lunárny. Každý mesiac sa začína vtedy, keď je krátko po novu viditeľný tenký polmesiac.
  • Hinduistický lunisolárny kalendár využíva slnečné aj lunárne cykly. Každý mesiac sa začína buď novom, alebo splnom Mesiaca.
  • Hebrejský kalendár je lunisolárny. Mesiace sa začínajú novom mesiaca a musia obsahovať sviatok Paschy, čím sa časovo udržiava v súlade so slnečným rokom.
  • Vietnamský a thajský kalendár sú variáciami čínskeho lunárneho kalendára.

Mnohé kalendáre z času na čas pridávajú mesiac navyše, aby sa prispôsobili ročným obdobiam v priebehu rokov a desaťročí. Nazýva sa to interkalácia.

Lunárne kalendáre sú dôležité pri určovaní dátumov mnohých náboženských a kultúrnych sviatkov najmä vo východných oblastiach. Príkladom je čínsky Nový rok, Pesach, Veľká noc, Ramadán, Diwali a ďalšie.

Určité lunárne dátumy sa na základe astrológie a duchovných presvedčení považujú za priaznivé pre rôzne činnosti, ako sú manželstvá, obchodné dohody, cestovanie atď.

Lunárne fázy inšpirujú básnikov a maliarov už tisícročia. Cyklus bol dôležitý pre prvé civilizácie pri sledovaní zmien ročných období a zákonitostí v priebehu rokov.

Základná terminológia

Tu je niekoľko bežných pojmov súvisiacich s lunárnymi kalendármi:

PojemDefinícia
Východ MesiacaČas, keď Mesiac vychádza nad obzor na začiatku noci
Západ MesiacaČas, keď Mesiac zmizne pod obzorom blízko úsvitu
Mesačný tieňTieň vrhaný na Zem Mesiacom, ktorý blokuje priame slnečné žiarenie
Zatmenie MesiacaKeď Zem blokuje svetlo zo Slnka na Mesiac, zvyčajne sa Mesiac sfarbí do červena
Zatmenie SlnkaKeď sa Mesiac pohybuje priamo medzi Zemou a Slnkom a čiastočne alebo úplne zakrýva výhľad na Slnko

Varianty lunárneho kalendára

Existuje mnoho druhov lunárnych kalendárov, ktoré rôzne spracúvajú zložité lunárne cykly:

  • Čistý lunárny kalendár – má 12 mesiacov založených výlučne na mesačných cykloch bez korekcií. V priebehu rokov začína strácať súlad s ročnými obdobiami.
  • Lunisolárny kalendár – je zložitejší, aby udržal mesiace v súlade so Slnkom a ročnými obdobiami počas mnohých rokov prostredníctvom interkalácie. Dĺžky mesiacov sa striedajú a pravidlá určujú, kedy pridať 13. mesiac. Príkladom je čínsky kalendár, hinduistický kalendár, židovský kalendár a niektoré kórejské kalendáre.
  • Symbolický lunárny kalendár – mesiace môžu byť definované na náboženské alebo spoločenské účely, ale nie sú viazané na skutočné pozorovanie fáz Mesiaca alebo ročných období. Príkladom je islamský kalendár, ktorý ignoruje sezónne posuny.

Symboly Mesiaca a znamenia zverokruhu

Cykly Mesiaca boli v mnohých kultúrach základom astrologických výkladov. Každá mesačná fáza Mesiaca sa spája s rôznymi symbolmi, energiami a významami.

Fáza MesiacaVýznam ObrázokZnamenie zverokruhu
NovNové začiatky, sadenie semien🌑Baran
Dorastajúci polmesiacRozmach, pokrok🌒Býk
Prvá štvrtinaPrvé úspechy🌓Blíženci
Dorastajúci mesiacDolaďovanie, úpravy🌔Rak
SplnPlodnosť, dokončenie projektov🌕Lev
Ubúdajúci mesiacKontrola, posledné úpravy🌖Panna
Tretia štvrtinaUplatňovanie poznatkov🌗Váhy
Ubúdajúci polmesiacOddych, zotavenie🌘Škorpión

Symbolika sa prenáša do astrológie, tarotových výkladov, zaklínadiel, rituálov a ďalších oblastí v závislosti od kultúry a duchovných presvedčení.

Takže ak to zhrnieme, lunárny kalendár používa ako základ mesačné cykly Mesiaca a nie slnečné ročné obdobia. Má hlboké korene naprieč svetovými kultúrami a náboženstvami, používa sa na sledovanie času a určovanie dátumov obradov už tisíce rokov. Jeho obrazy a významy sú bohaté a rozmanité, inšpirujú tvorivé umenie aj duchovné praktiky v mnohých tradíciách.

Ak chcete sledovať fázy Mesiaca a dátumy lunárneho kalendára deň po dni, skvelým zdrojom informácií je webová stránka Lunárny kalendár. Zobrazuje presné dátumy novu a splnu Mesiaca. Každý deň vám tiež povie, aká je fáza Mesiaca a čo to znamená. Pozrite si ju a zostaňte v spojení s mesačnými rytmami Mesiaca!

Často kladené otázky

Prečo je vo väčšine lunárnych kalendárov 12 mesiacov?

V priebehu slnečného roka je približne 12 lunárnych cyklov alebo fáz Mesiaca od novu po nov. Kalendáre využívajúce mesačné cykly teda prirodzene rozdelili rok na 12 mesiacov.

Majú lunárne mesiace rovnaký počet dní?

Nie, väčšina lunárnych kalendárnych mesiacov má striedavo 29 až 30 dní. To zodpovedá zmenám v skutočných mesačných cykloch od jedného novu k druhému.

Prečo čínsky nový rok pripadá každý rok na iný dátum podľa gregoriánskeho kalendára?

Čínsky lunárny kalendár určuje dátum Nového roka na základe lunárnych cyklov. Keďže tie nie sú v dokonalom súlade s gregoriánskym slnečným kalendárom, ktorý bežne používame, dátum sa mení približne o 4 – 5 týždňov v porovnaní s januárom/februárom.

Stráca lunárny kalendár časom synchronizáciu s ročnými obdobiami?

Čisto lunárne kalendáre v priebehu desaťročí pomaly prichádzajú o súlad s ročnými obdobiami, pretože 12 lunárnych mesiacov sa celkom nerovná tropickému slnečnému roku. Lunisolárne kalendáre používajú techniky, ako sú interkalárne mesiace, na udržanie súladu so slnečnými rokmi a ročnými obdobiami.

V ktorý deň lunárneho cyklu nastáva spln?

Spln pripadá na 15. deň každého lunárneho mesiaca. Takže počas lunárneho cyklu od novu do novu nastáva spln približne v polovici synodického mesiaca.

Prečo sa nov a spln považujú za duchovne významné?

Mnohé kultúry a duchovné tradície považujú fázy novu a splnu Mesiaca za ideálny čas na stanovenie nových zámerov, vykonanie obradov alebo oslavu sviatkov, ktoré si ctia vzájomnú prepojenosť všetkého života. Zosilnené mesačné svetlo nesie posvätnú ženskú energiu.

Prečo sa fázy mesiaca nazývajú „prvá štvrtina“ a „tretia štvrtina“, keď vidíme polovicu osvetleného mesiaca?

Toto je častý zdroj nedorozumení! Pojmy „prvá štvrť“ a „tretia štvrť“ sa vzťahujú na to, že Mesiac je v štvrtine svojho 29,5-dňového lunárneho cyklu od novu po nov.

  • Prvá štvrtina znamená, že od novu Mesiaca uplynulo približne 7-8 dní. Mesiac je teraz v jednej štvrtine svojho celkového lunárneho cyklu.
  • Tretia štvrtina znamená, že od novu Mesiaca uplynulo približne 21-22 dní. Mesiac je v troch štvrtinách celého lunárneho mesiaca.

Pojem „štvrť“ sa nevzťahuje na jednu štvrtinu alebo 25 % rozsvieteného mesiaca. Počas fázy prvej aj tretej štvrtiny v skutočnosti vidíme 50 % osvetlenia Mesiaca, preto sa hovorí o polmesiaci.

Zaujíma vás, či ste s tým správnym partnerom? Partnerská zhoda znamení podľa lunárneho kalendára môže byť odpoveďou na vaše otázky! Ak sa chcete dozvedieť viac o zhode partnerov podľa mesačných znamení, alebo o tom, ako zistiť zhodu partnerov podľa dátumu narodenia, ste na správnom mieste. Naša kalkulačka vám poskytne odpovede, ktoré hľadáte, a pomôže vám odkryť tajomstvá vašej lásky napísanej na oblohe. Čítajte ďalej…

Mesiac v splne je mocná a tajomná sila, ktorá ľudí uchvacuje už stáročia. Jeho vplyv na príliv a odliv a na svet prírody je dobre známy, ale spln mesiaca má hlboký vplyv aj na naše emócie a správanie. Či už ste veriaci astrológ alebo nie, je nepopierateľné, že spln mesiaca má hlboký vplyv na náš život. V tomto článku sa budeme venovať vplyvu splnu mesiaca na naše nálady, správanie a emócie a rozoberieme spôsoby, ako využiť jeho silu na zlepšenie nášho života.
Čítajte ďalej…

Dnes sa ponoríme do podstaty toho, čo znamená byť mesačným znamením Baran. Budeme sa zaoberať všetkým, od charakteristík tohto znamenia zverokruhu až po možnosti osobného rastu, ktoré ponúka. Čítajte ďalej…

Zaujíma vás, ako mesačné fázy ovplyvňujú rast rastlín? Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo sa zdá, že rastliny počas určitých fáz Mesiaca toľko nerastú? Je čas preskúmať fascinujúce spojenie medzi Mesiacom a rastlinami na Zemi!

Čítajte ďalej…

Všimli ste si niekedy, že zvieratá sa v určitých dňoch mesiaca správajú inak? Ich správanie sa čiastočne riadi lunárnym kalendárom a neustále sa meniacimi fázami Mesiaca. Odhalenie ohromujúcich účinkov lunárneho kalendára na zvieratá môže byť fascinujúcou cestou, ktorá odhalí silu Mesiaca a jeho hlboký vplyv na svet prírody.

Čítajte ďalej…

Spln mesiaca je nebeská udalosť, ktorá už po stáročia vzbudzuje predstavivosť ľudstva. Je to čas tajomstva, zázrakov a mágie, ktorý má hlboký vplyv na náš život a svet okolo nás. Spln je mocná sila, ktorú môžete využiť na uvoľnenie svojho potenciálu a vnesenie rovnováhy a harmónie do svojho života.
Čítajte ďalej…

Rozdiely v lunárnych kalendároch

Prečo sú v lunárnych kalendároch rozdiely? Lunárny kalendár sa už od jeho vzniku vždy udáva v dňoch a nie v hodinách. Aké znamenie teda konkrétnemu dňu priradiť, keď sa dve rôzne znamenia v jeden deň prelínajú? To bol odveký problém a autori lunárnych kalendárov ho po stáročia riešili priradením znamenia, ktoré platilo o polnoci. Kto s tým nesúhlasil vyberal znamenie aktívne v čase o dvanástej hodine na obed. Čítajte ďalej…

Vplyv postavenia mesiaca na telo

Pozrite si vplyv postavenia mesiaca na telo a jednotlivé orgány. Podľa toho v akom znamení sa mesiac práve nachádza, sú aktívne tieto telesné oblasti:
Čítajte ďalej…